Mai mulți tineri din țară vor obține granturi pentru inițierea propriilor afaceri

1421

Circa 130 de tineri din Republica Moldova vor obține granturi din partea statului pentru inițierea propriilor afaceri. Finanţarea va fi posibilă datorită Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), care vineri a făcut publice rezultatele primului concurs de granturi din cadrul Programului „START PENTRU TINERI: o afacere durabilă la tine acasă”.

Aplicațiile beneficiarilor au fost recepționate în  lunile ianuarie-februarie și evaluate în regim online în perioada stării de urgență.

Potrivit Ministerului Economiei şi Infrastructurii (MEI), suma totală a finanțării nerambursabile este de 20,54 milioane de lei. Implementarea proiectelor investiționale ale tinerilor va contribui la crearea a circa 479 locuri de muncă, dintre care 330 locuri de muncă pentru tineri și 267 pentru femei. Afacerile susținute prin acest program vor contribui la atragerea în economie a circa 38,78 milioane de lei investiții.

Ministrul de resort, Sergiu Railean, a subliniat că menținerea tinerilor în țară, precum și motivarea acestora pentru desfășurarea activităților de antreprenoriat, preponderent în zonele rurale, a impulsionat inițierea acestui Program cu finanțare din bugetul de stat. „Principala problemă pentru tinerii antreprenori rămâne a fi accesul la resurse financiare ușor accesibile. Prin acest program ne-am propus integrarea tinerilor din Moldova în circuitul economic și facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor”, a menționat oficialul.

„Acest program oferă tinerilor șansa pentru un viitor mai bun, le redă încrederea în forțele proprii și le completează vidul informațional în domeniul antreprenorial. Salutăm faptul că  Programul se bucură de interes sporit în rândul tinerei generații și suntem convinși că viitorul afacerilor aparține tinerilor”, a subliniat Iulia Costin, directorul general al ODIMM.

Din numărul de 128 de proiecte investiționale acceptate pentru finanțare, 66 de afaceri sunt create/administrate de către femei, iar 11 – de tineri defavorizați. Peste 75% din afacerile create de tineri își vor desfășura activitatea în zonele rurale. Cele mai active localități în acest proiect au fost  municipiul Chișinău, UTA Găgăuzia, Sângerei, Râșcani, Soroca, Orhei, Ungheni, Căușeni și Ștefan Vodă.

„În urma analizei proiectelor de business ale tinerilor participanți la Program este de remarcat ingeniozitatea și inovaţia ideilor de afaceri depuse cum ar fi: producerea paharelor comestibile, activități de prelucrare și colectare a deșeurilor, fabricarea chiuvetelor din lemn, confecționarea jucăriilor textile personalizate, creșterea micro plantelor, creșterea somonului african, fabricarea jucăriilor educative din lemn personalizate, producerea cărămizilor lego, proiectarea și imprimarea articolelor 3D, producerea pietrișului decorativ din marmură, crearea centrului turistic ecvestru etc.”, indică surse de la MEI.