Regiunea de Dezvoltare Nord: 54 de note conceptuale, depuse în cadrul Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională, ediția 2024

458

Vineri, 2 august, s-a încheiat etapa depunerii notelor conceptuale în cadrul Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru orașele și satele din Republica Moldova, ediția 2024, lansat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) în data de 2 iulie 2024.

Astfel, în perioada 2 iulie – 2 august, autoritățile publice locale de nivelurile I și II din Regiunea de Dezvoltare Nord (Bălți, Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei, Soroca) au depus 54 de note conceptuale, prin intermediul sistemului informațional de gestionare a proiectelor de dezvoltare regională și locală mrdp.midr.gov.md.

Notele conceptuale depuse în cadrul actualului concurs de proiecte corespund următoarelor măsuri de finanțare:

  • Măsura 1.1 – Valorificarea infrastructurilor de afaceri;
  • Măsura 1.3 – Sporirea atractivității turistice;
  • Măsura 2.3 – Revitalizare urbană și dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice;
  • Măsura 3.1 – Aprovizionare cu apă și sanitație.

Urmează evaluarea notele conceptuale depuse, după care va fi anunțată etapa depunerii cererilor de finanțare.

Proiectele selectate în urma acestui concurs vor fi finanțate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL). Valoarea minimă a proiectelor eligibile este de 10 milioane de lei, iar valoarea maximă – până la 60 milioane de lei. Contribuția FNDRL pentru un proiect înaintat de APL nu poate depăși 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile. Totodată, beneficiarul va asigura cofinanțarea unui proiect în proporție de minim 10%.

Lista proiectelor selectate în urma Apelului competitiv va fi publicată pe site-ul ADR Nord, după ce vor fi incluse, prin Hotărâre de Guvern, în DUP pentru următoarea perioadă.

Amintim că, în perioada 5-31 iulie curent, ADR Nord a organizat șapte sesiuni de informare pentru potențialii aplicanți la actualul Concurs de selectare a proiectelor de dezvoltare regională. În perioada desfășurării sesiunilor de informare, peste 220 de reprezentanți ai autorităților publice locale de nivelurile I și II au fost ghidați în procesul de elaborare a notelor conceptuale pentru dezvoltarea proiectelor cu impact regional. Specialiștii ADR Nord au pus la dispoziția APL informații relevante despre etapele concursului de proiecte, condițiile de eligibilitate, măsurile de finanțare, limitele de alocări, modalitatea de depunere etc. și i-au asigurat pe participanții la sesiunile de informare de sprijin pe tot parcursul desfășurării Concursului de proiecte și i-au îndemnat să se implice activ în dezvoltarea regiunii.

Concursul de selectare a proiectelor de dezvoltare regională, ediția 2024, se desfășoară în contextul implementării prevederilor Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, Hotărârii Guvernului nr. 40/2022 cu privire la aprobarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională a Republicii Moldova pentru anii 2022-2028 și în temeiul deciziei Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale nr. 7/24 din 21.06.2024.

Împreună construim Moldova Europeană!

ADR Nord